Atelier GlasGoed

Glas in Lood

Reparatie en renovatie

Wilt u glas in lood opnieuw laten zetten? Breukglas vervangen? Het glas in lood weer water en winddicht maken? Of een bestaand stuk integreren in dubbel glas? Of een nieuw glas in lood raam laten maken, al dan niet geschikt voor plaatsing in dubbel glas? 

Welke vraag je ook precies hebt over het glas, het lood, de reparatie of het nieuwe ontwerp, het is altijd een persoonlijke en unieke vraag. Stel je vraag in het atelier, per mail of maak een belafspraak. 

Glas in lood is nog in vele woningen te vinden, gelukkig wel, want zoals het huis in een bepaalde stijl gebouwd is, zo hoort het glas in lood daar van origine ook vaak bij. Het is jammer als zulke karakteristieke elementen uit een huis verdwijnen.

Bij Atelier GlasGoed kunt u terecht voor het vakkundig laten repareren/renoveren van uw oude glas in lood ramen.

De ramen hebben in de loop van de jaren vaak veel te verduren gehad van weersinvloeden, maar ook van bijvoorbeeld ongelukjes met glasbreuk tot gevolg. Naast dit functionele aspect, krijgt het glas in lood raam ook weer zijn esthetische waarde terug.

Globaal gezegd gaat glas in lood 50 tot 60 jaar mee, het lood wordt na zoveel jaren bros. De kitlaag tussen lood en glas verpulverd, daardoor raakt het raam lek en wordt slap, waardoor glasbreuk niet uit kan blijven.

Om een beschadigd glas in lood raam weer waterdicht te krijgen worden nogal eens kunstgrepen door derden toegepast die de esthetische waarde van het raam niet ten goede komen. Zo kom ik regelmatig stukjes glas tegen in oude ramen die totaal geen gelijkenis hebben met het origineel, en meestal alleen de functie van afdichting hebben. Daarbij gebruikte dikke lagen kit zijn dan ook geen uitzondering.

Hierin kan ik het verschil maken. Door mijn kennis van het maken van glas in lood en het vinden van bijpassend glas, gecombineerd met de juiste techniek krijgt het raam zijn originele uitstraling en stevigheid weer terug.

Glas in lood wordt weer zoals het van origine bedoeld is.

Rechts: het resultaat

Boven: het gereinigde glas wordt als een puzzel opgebouwd en in nieuw lood gezet.

Glas in lood in Isolatieglas

Inbouw tussen isolatieglas

Wanneer u uw oude glas in lood ramen laat restaureren bestaat er de mogelijkheid om deze tussen dubbelglas te laten zetten. Hierdoor krijgt u een meer isolerend raam dat bovendien bescherming aan het (kwetsbare) glas in lood biedt. Uw raam zal minder te lijden hebben van weersinvloeden zoals harde wind en regen. Glas in lood in dubbelglas kan zowel in houten- als in kunststofkozijnen geplaatst worden.

Uiteraard geldt de mogelijkheid tot plaatsing tussen dubbelglas ook voor nieuw ontworpen glas in lood.

Op de voor/na foto’s zie je een oud glas in lood raam. De stevigheid is verdwenen en het raam is niet meer waterdicht, tijd dus om opnieuw in het lood te zetten en te voorzien van nieuwe kit.

Hetzelfde raam, inmiddels met nieuw lood en voorzien van een speciaal randprofiel t.b.v. plaatsing tussen isolatieglas. Het oude glas is gereinigd en breukglas is vervangen door passend glas.

Nieuw glas in lood

Bij Atelier GlasGoed kunt u naast reparatie ook terecht voor het maken van nieuw glas in lood. Graag werk ik op basis van uw eigen idee/ontwerp, waarbij ik met u mee ga denken en uiteindelijk de technische mogelijkheden ervan beoordeel. Ook kunt u een ontwerp door mij laten maken, rekening houdend met uw wensen (denk aan vormen, stijl, kleuren). U kunt daarbij denken aan nieuwe ‘bovenlichten’ maar ook aan glas in lood in bijvoorbeeld en-suite (schuif)deuren. Er zijn echter talloze manieren om glas in lood toe te passen, zoals bijvoorbeeld in de vorm van voorzetramen of een raamhanger.

Als het glas in lood met de buitenlucht in aanraking gaat komen, kunt u er voor kiezen om het tussen dubbelglas te laten zetten Hierdoor wordt het glas in lood goed beschermd tegen indeuken door de wind en tevens biedt het een betere warmte isolatie.

Ontwerpen worden door mijzelf getekend en eventueel overgezet in een speciaal daarvoor bestemd computerprogramma.

Het is gebruikelijk dat voordat een nieuw glas in lood raam gemaakt wordt u een realistische geschaalde schets op papier of digitaal te zien krijgt en als nodig (kleur)glasstalen.

Uiteraard is er de mogelijkheid mijn atelier te bezoeken om inspiratie op te doen of ideeën uit te wisselen.